top of page

Glasögonbågar

Här börjar det roliga!

Att välja båge är lika spännande som utmanande. Utbudet har nog aldrig varit rikare än nu. Hur du lyckas med ditt val är avgörande för hur du kommer att trivas i dina nya glasögon.

Glasögonen blir inte bara en del av din identitet och utstrålning, utan också en del av din synkomfort. Så fråga oss gärna om råd. Vi har vana ögon för både färg och form!

Plast eller metall?

Om du ska välja en plast- eller metallbåge är mycket av en smaksak. Möjligen kan komforten i vissa fall diskuteras eftersom plast kräver lite kraftigare dimensioner för att hålla.

 

Fördelen med plastbågen är att den kan tillverkas i allsköns olika färger och med ett mycket kraftfullare uttryck än metallbågen.

 

Fördelen med metallbågen är att den kan göras tunn och lätt. Den tillåter ett större synfält eftersom bågen inte skymmer sikten på samma sätt som plastbågen.

Säkerhet i fokus

Enligt EU-regler måste alla glasögonbågar vara nickelfria. Men i praktiken innebär det snarare att de måste vara nickelsäkra.

 

Nickel finns i så gott som alla bågar förutom i dem som är tillverkade i plast eller titan. Det sitter i kärnan för att ge elasticitet åt bågen. Kärnan är omsluten av olika ytbehandlingar för att nicklet aldrig ska komma i kontakt med huden.

 

Alla våra bågar är CE-märkta. Det betyder att de har testats både vad gäller syrabeständighet och belastning. Men för dig som är nickelallergiker rekommenderar vi ändå de nickelfria alternativen – plast eller titan.

Vilken båge passar mitt ansikte?

En båge som klär dig harmoniserar med ditt ansikte, dina naturliga färger och din stil. Grundprincipen är att bågen bör stå i kontrast till din ansiktsform.

Runt

Är ditt ansikte runt och du inte vill förstärka rundheten väljer du företrädesvis en fyrkantig båge.

Fyrkantigt

Din ansiktsform gör sig bra i en oval båge (t.ex. "pilotbåge"). Då ser ansiktet inte så inrutat ut.

Spetsigt

Ett spetsigt ansikte passar bäst i ett par tunna bågar med lodräta linjer eller mindre ovala metallbågar.

Långsmalt

Ditt ansikte mår bra av bågar som täcker ganska mycket och står ut lite på sidorna (t.ex. "cat-eye" båge).

Ovalt

Grattis! Du passar bra i de allra flesta bågar.

tom ford pilot.jpg
silhouette kvinna kantig.jpg

Trender idag

Bilden av glasögon har förändrats mycket de senaste åren. Idag är glasögon mer än bara ett synhjälpmedel. Det handlar om att synas och att våga sticka ut. Vi ser kända TV-profiler med stora, markerade glasögon likt på sjuttiotalet, vilket är en av de storslagna trenderna 2024.

Hur vill du att glasögonen ska beskriva dig?

Aldrig förr har det varit så viktigt med personliga glasögon. Idag varierar trenderna väldigt mycket beroende på personlighet. En del älskar de stora och kantiga bågarna, medan en annan vill ha något mindre och diskret båge. Vi ser att de transparenta bågarna har breddats i färgskalan där alltmer havsfärgade och naturgröna nyanser dyker upp.

bottom of page